ŞİRKET HABERLERİ

ŞİRKET HABERLERİ


ŞİRKET DUYURULARI VE SEKTÖREL HABERLER

Geri dönüşümden 1 milyar TL katma değer

NAYLON POŞETLER ARTIK ÜCRETLİ OLACAK: İŞTE FİYATI

Tüketiminin günde 50 milyonu bulduğu belirtilen naylon poşet, yasaklanmak yerine paralı hale getirilecek

Naylon poşetin yasaklanmasına ilişkin tartışmalar sürerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kararının belli olduğu öğrenildi. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, bakanlık yetkilileri poşetin kaldırılmasına yönelik bir çalışma olmadığını, poşetin kullanımının azaltılmasına yönelik çalışma yapıldığını açıkladı. Yetkililer, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren naylon poşetlerin 25-50 kuruş gibi ücretli olacağını, bunun davranış biçimini değiştirmek için yapıldığı bilgisini paylaşıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri yapılacak uygulamaları şu şekilde sıralıyor: “Şu anda üzerinde çalıştığımız konular plastik poşetlerin yasaklanması şeklinde değil. Avrupa Birliği çerçevesinde bir çalışma. Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmenliği taslağında 01. 01. 2019 tarihinden itibaren alışveriş poşetlerinin satış noktalarında ücretsiz verilmemesini öngören bir uygulama. Yasaklama yok. Tüketici bu poşeti kullanmak istiyorsa, ücretli alacak. Şu an bazı yerlerde parayla poşet satılmaya başlandı.”


Geri dönüşümden 1 milyar TL katma değer

PLASTİKÇİ: LEASİNG KDV’Sİ YÜZDE BİRE DÜŞSÜN

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Mehmet Uysal, sektörleri için yüzde 18 olan leasing KDV’sinin, diğer bütün sektörlerde olduğu gibi yüzde 1’e çekilmesini istedi.

Mehmet Uysal, makine ihtiyacının yüzde 90’ını ithal eden Türk plastik sektörünün, yıllık 700 milyon dolar makine yatırımının sadece 50 milyon dolarlık bölümünü Türkiye’den karşıladığını kaydetti. Uysal’ın açıklamasına göre plastik makinelerinin ekonomik ömrü 10 yıl iken sektörün şu an makine yaş ortalaması 15. Sektör 2012 yılında 9009 GWh elektrik tüketecek. Bu tüketim için zam sonrası 144 milyon lira artışla 1 milyar 874 milyon lira ödeyecek. Uysal, “Firmalarımız yüksek teknoloji ile üretilmiş makinelerle üretim parkurlarını yenileyerek enerjiden yüzde 50 tasarruf edebilir. Makinelerin yenilenmesi için en uygun yöntem leasing. Bu konuda devletin desteğini bekliyoruz.” dedi.


Geri dönüşümden 1 milyar TL katma değer

GERİ DÖNÜŞÜMDEN 1 MİLYAR TL KATMA DEĞER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar sonucu son bir yıl içerisinde geri kazanım faaliyetleriyle sağlanan katma değer 1 milyar TL'yi geçti

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atıkların ekonomiye kazandırılmasında çalışmalarına hız verdi. Bakanlığın yaptığı çalışmalar sayesinde son bir yıl içerisinde geri kazanım faaliyetleri sonucu sağlanan katma değer 1 milyar TL'yi aştı. Bakanlık 2023 yılına kadar vahşi çöp depolama sahalarının tümünü rehabilite etmeyi amaçlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Bakanlığımızın lisanslandırdığı 956 geri kazanım tesisinde 60 bin kişi istihdam ediliyor. Geri kazanım faaliyetleri sonucu sağlanan katma değer yıl lık 1 milyar TL'yi aştı." diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bakanlığının geri dönüşüm ile ilgili yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çalışmalar sayesinde patlayan çöp yığınlarından düzenli katı atık depolama sahalarına geçildiğini kaydeden Bayraktar, "2012 yılı itibariyle 68 düzenli depolama tesisinde 44 milyon kişiye hizmet verilmekte. Vahşi çöp depolama sahalarının rehabilitsayonu da dâhil 227 katı atık projesine toplam 131 milyon 354 Bin TL maddi yardımda bulunduk." dedi.

Türkiye'nin geri dönüşümde büyük bir ivme kazandığını belirten Bayraktar, "Ambalaj atıkları lisanlı toplama-ayırma ve geri dönüşüm tesisleriyle kaynağında ayrı toplanıyor. Bu tesislerin sayısı 2003 yılında 28 iken, bu sayı 2011 yılında 496'ya ulaştı. 2011 yılında yaklaşık 2 milyon 500 bin ton ambalaj atığı geri dönüştürüldü. Tehlikeli atıkları ekonomiye geri kazandırdık. 2003 yılında tehlikeli atık geri kazanım tesisi sayısı 18 iken, 2011 yılı sonunda bu sayı 201'e ulaştı. 2011 yılında 610 bin ton tehlikeli atık geri kazanıldı." şeklinde konuştu.

5 YILDA 120 KATI ATIK DÜZENLEME SAHASI TAMAMLANACAK

2023 yılına kadar düzensiz katı atık depolama sahalarının tümünün rehabilite edileceğini kaydeden Bakan Bayraktar, "2003 de 15 olan katı atık düzenli depolama sahası 2011 sonunda 59 ve 2012 yılı Eylül ayı sonunda 68'e ulaştı. Bu sahalarla 44 milyon vatandaşımıza katı atık hizmeti verilmekte. 2017 yılı sonuna kadar ülke çapında 120 katı atık düzenli depolama sahası tamamlanacak. Bu sayede belediye nüfusunun yüzde 80 ine hizmet verilecek." dedi.

Erdoğan Bayraktar, 12 katı atık depolama tesisinde çöp gazından elektrik üretildiğini vurguladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı, "Bakanlığımızın uygulamaları ile 30 çimento fabrikasında atıklar enerji geri kazanımı amacıyla ek yakıt olarak kullanılmakta. Bu yönde yürütülen faaliyetler sonucu yaklaşık olarak 300 bin ton atık enerji amaçlı olarak kullanılmış, yurtdışına petrokok ithalatı amacıyla ödenen 7 milyon TL'den tasarruf sağlanmaktadır. Ayrıca çimento fabrikalarında atıkların enerji amaçlı kullanımı sayesinde 580 bin kişilik bir yerleşim yerinin elektrik enerjisine eşdeğer enerji sağlanıyor." açıklamasında bulundu.

Atıkların geri dönüşümünde çoğu Avrupa ülkesinden ileride olduklarını belirten Bayraktar atık pillerin, atık yağların ve hayvan gübrelerinden elde edilen kazanımı da şöyle açıkladı: "Atık, altındır. Atıktan gerek geri kazanım malzemeleri, gerekse enerji elde edilerek ekonomik kazançlar sağlıyoruz; ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz, bir taraftan da atıkların çevreye olumsuz etkilerini engelliyoruz. Atık pil toplama faaliyetleri okullar, PTT şubeleri, alış veriş merkezleri, hastaneler, sağlık merkezleri, oteller gibi 50 bini aşkın noktada gerçekleştiriliyor. Yılda 10 bin tonun üzerinde kullanılmış kızartmalık yağ olmak üzere yaklaşık 100 bin ton bitkisel atık yağ toplanarak geri dönüştürülmektedir."


shadow